Spominski večer za Slavka Svetičiča

Prispeval Peter Mikša  

Zanimiv in lepo obiskan dogodek v Idriji.

Slavko Svetičič – Slavc (1958-1995) je bil v osemdesetih in devetdesetih letih eden naših najboljših alpinistov (v takrat izjemno močni in uspešni generaciji). Od leta 1978 je nanizal preko 1200 vzponov, od tega 460 prvenstvenih. Bil je znan po številnih ekstremno težkih solo vzponih v vseh večjih gorstvih sveta. Poleg zelo zahtevnih solo (zimskih) ponovitev v naših stenah, kot je npr. Steber v Vršacu je še posebej pomembna njegova vloga v Zahodnih Alpah. Že leta 1984 je v šestih dneh opravil s tremi problemi Alp. Temu podvigu so sledili številni drugi, med katerimi najbolj izstopajo prvenstvena Manitua in ponovitev Extreme Dream v Grandes Jorasses (obe solo), prvi ponovitvi Jacksonove in smeri Boivin – Gabbarou v Les Droites ter prva solo zimska ponovitev Harlinove diretissime v Eigerju. Izven Evrope je navidnejše sledi pustil v Aconcagui, v perujskih in bolivijskih Andih, v Cerro Torreju, na Novi Zelandiji in v Himalaji. Tam je preplezal novo smer v severozahodni steni Anapurne, a se je zaradi orkanskega vetra moral obrniti le 150 metrov pod vrhom. Preživel je več sto metrski padec v pri poskusu solo vzpona v južni steni Anapurne, njegova pot pa se je končala leta 1995 na Gašerbrumu IV v Karakorumu, kjer ga je visoko v steni presenetilo močno in zelo dolgo poslabšanje vremena.

V spomin na Slavka Svetičiča je Mestna knjižnica in čitalnica Idrija skupaj z Alpinističnim odsekom Planinskega društva Idrija, katerega član je bil, včeraj organizirala spominski večer. Ideja o organizaciji dogodka se je porodila v idrijski knjižnici, potem, ko je tamkajšnja knjižničarka Danila Zalatel ob 20. obletnici Svetičičeve smrti naredila zapis o njem v Primorski spletni biografski leksikon Primorci.si. Direktorica knjižnice Milanka Trušnovec se je nato povezala z idrijskim alpinističnim odsekom ter Slavkovim nečakom Juretom Batageljem, ki je za dogodek prispeval vso fotografsko in filmsko gradivo (razen posnetka zadnje odprave na Gašerbrum IV, ki ga je prispeval Tomaž Jamnik).

Jedro večera so bili spomini na Slavca, o njem so govorili Jure Batagelj, Bogdan Biščak, Janko Humar, Tomaž Jamnik, Silvo Karo, Matjaž Pečovnik, Peter Podgornik, Peter Poljanec in Žarko Trušnovec. Govornike so povabili domači alpinisti – še posebej so se angažirali Boris Sedej, Davor Velikanje in predsednik AO Danilo Sedej.

Organizatorji so bili zelo veseli obiska, Mestno knjižnico in čitalnico Idrija pa je ob tej priložnosti razveselilo še eno darilo. Mestna knjižnica Ljubljana jim je podarila dragoceni izvod plezalnega vodnika ZADNJA TRENTA, katerega avtor je Slavko Svetičič skupaj z Marijo Podnar.

FRIKO – Slovenski Plezalni Portal

This entry was posted in Gallery, News, Photo. Bookmark the permalink.

Comments are closed.