Slavc je bil pogumen samoten bojevnik

Junija je minilo 20 let, odkar je pod Gasherbrumom v Himalaji omahnil eden naših največjih alpinistov Slavko Svetličič – Slavc. Spomine nanj so v sredo zvečer, na pobudo idrijske knjižnice, obudili njegovi kolegi alpinisti in vodje odprav po svetovnih gorstvih. Menili so, da njegovi dosežki in način plezanja še niso ovrednoteni, kot bi morali biti.

IDRIJA > “Tukaj je en Slavc, ki bi rad hodil v gore,” se je Peter Poljanec spomnil dneva v letu 1977, ko se je ŠebreljčanSlavko Svetličič – Slavc pojavil pred vrati Alpinističnega odseka v Idriji. Odtlej je do smrti pod himalajskim Gasherbrumom leta 1995 opravil 1200 vzponov, 460 prvenstvenih in sodeloval v odpravah v Himalajo, Ande in Patagonijo. Vseh so se na spominskem večeru spomnili kolegi alpinisti in vodje omenjenih odprav.

Ni veliko govoril, a je veliko plezal

“Sprva smo plezali skupaj, a je bilo hitro jasno, da nas je Slavc krepko prehitel,” je še povedal Poljanec. “Ni veliko govoril, a je veliko plezal. Brezkompromisno! Dobesedno divjal je proti svoji luči. Zaradi tega izbora je tudi ostal pod Himalajo. Za mene bo ostal pogumen samotni bojevnik,” je obujanje spominov začel Bogdan Biščak. Skupne in pogosto Slavčeve samostojne vzpone, tudi tiste, ko je koga med njimi pustil samega in brez varovanja v steni, so obudili še Janko Humar,Silvo Karo in Žarko Trušnovec. Soglašali so, da je v primerjavi z njimi dobesedno dirjal po najtežjih stenah. Pripovedovali so o njegovi izjemni moči, energiji, volji, pa tudi o družabnosti, svojeglavosti, ljubezni …

O Anapurni, pod katero je leta 1993 preživel 500-metrski padec, ko ga je v solo vzponu za seboj potegnil snežno kamniti plaz, je pripovedoval vodja odprave Matjaž Pečovnik. “Ni se zavedal, da je bil s poškodovanim vratnim vretencem las od ohromelosti. V mariborski bolnišnici, še ves vpet v naprave, je že načrtoval naslednje plezalne podvige,” je povedal.

Izguba je bila pretresljiva

Zadnjega na Gasherbrum, le poldrugo leto pozneje, je predstavil vodja odprave Tomaž Jamnik. “Doživel sem odprave, v katerih smo izgubili alpiniste. Izguba Slavca je bila najbolj pretresljiva. Lahko bi bil njegov oče in kljub temu, da je sam odločal o vsem, del odgovornosti za njegovo smrt čutim sam.”

Prepolna dvorana je onemela, ko so po fotografijah Slavčevih uspešnih vzponov (iz spominskega portala jih je prispeval urednik in nečak Jure Batagelj) zavrteli film o njegovih zadnjih dnevih v Gasherbrumu.

“Za mene je še vedno živ. Ko raziskujem njegove vzpone, vse je namreč zelo skrbno dokumentiral, kar čakam, da bo stopil skozi vrata s svojim večnim pozivom: fantje gremo v griče!” je dodal Peter Podgornik.

Prav z njegovimi raziskavami bodo v ožjih alpinističnih krogih cenjeni Slavčevi podvigi dobili veljavo, ki jim v svetovnem alpinizmu gre, so bili prepričani prisotni. Slavca so dve leti po smrti našli člani korejske odprave na goro in na njej ima večni dom.

Primorske novice: SAŠA DRAGOŠ

This entry was posted in Gallery, News, Photo. Bookmark the permalink.

Comments are closed.